Het belangrijkste symptoom van een goed werkend team, is waardering. Of het nu gaat om het complimentje van de dag of het vieren van het 25ste jaar van een ancienne, oprechte waardering maakt vonken. Toch blijkt op veel werkplekken het geven van waardering niet meteen de orde van de dag. Misschien geven goedbedoelde georganiseerde initiatieven zoals Secretaressedag of Dag van de Medewerker het idee dat waardering iets formeel of omkaderd hoeft te zijn. Hoe dan ook, waar waardering een vreemde is, is een samenhangend team dat vaak ook. Even een case-study:
Wat is waardering dan? Wat zijn haar voornaamste karakteristieken? We zetten haar definities op drie mogelijke wijzen uiteen:
Waardering werkt pas als ze waarde heeft. Ze moet écht zijn. Waardering komt pas binnen als ze oprecht voelt en relevant is op een persoonlijke manier. Willekeurig complimenteren, vaag bewonderen en te regelmatige bestoefen hebben allemaal het averechtse effect: ze komen fake over en halen de ‘waarde’ in waardering omlaag. Nochtans is oprecht waarderen niet zo moeilijk. Je benoemt wat je ziet, omschrijft de rol van de persoon in kwestie daarin en drukt je waardering voor dat gedrag uit. Et voilà, een uiting van waardering is geboren.
Voor heel wat mensen is een gevoel van onzekerheid een belangrijke blokkade in het geven van waardering. Wie niet zo sterk in de schoenen staat of zich niet geheel thuis voelt, is minder geneigd tot het geven van waardering. Een goed gemikt compliment veegt de voeten met twijfels. Het leuke aan waardering is dat ze bovendien redelijk besmettelijk is. Wie gewaardeerd wordt, voelt zich geneigd waardering terug te geven. Als resultaat krijg je een soort virale appreciatie.
Je hebt niet veel verbeelding nodig om de directe verhouding te zien tussen het geven van waardering en personeelstevredenheid. Waarderen is in feite een manier om te investeren in menselijk kapitaal. Tevreden medewerkers zijn meer betrokken, meer geëngageerd. Dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de bedrijfscijfers. Waardering is winstgevend.