fbpx

Trainings- en coachingstraject zet silo’s op z’n kop bij Nelissen Steenfabrieken

Burt Nelissen, Roberta Melis en Jimmy Schoubs van Nelissen Steenfabrieken over het blijvende effect van hun trainings- en coachingstraject

Als bedrijf wil je niet voortdurend HR-brandjes blussen. Die nemen onnodig veel tijd in beslag én je geraakt op die manier als organisatie niet vooruit. HR-Partner Itzu Training pakt problemen liever bij de bron aan, door vanuit een grondige behoefteanalyse gepersonaliseerde trainingstrajecten uit te zetten. Zo ging het ook bij Nelissen Steenfabrieken: wij vroegen hoe CEO Burt Nelissen, Marketing- en communicatiemanager Roberta Melis en Operational Manager van het Creative Ceramics Department Jimmy Schoubs hun trainings- en coachingstraject omtrent leiderschap ervaarden.

Blog Itzu Training, opleidingspartner

Zeg niet ‘opleidingspartner’, maar ‘HR-partner’

“We zijn actief op zoek gegaan naar een totaalpartner die meer is dan een provider van traditionele opleidingen”, steekt CEO Burt Nelissen van wal. “Een meedenker die ons antwoorden biedt op allerhande HR-vraagstukken. “Administratieve verlichting, advies en begeleiding op vlak van subsidiëring, strategische oefeningen, opleidingsplannen en -tools op maat, … Zelfs voor onze EHBO-opleidingen schakelden we Itzu Training in. Daarnaast boezemt het nauwe contact met onze coaches en contactpersoon veel vertrouwen in. Deze regelmatige terugkoppeling laat ons toe om de ontwikkeling van onze medewerkers op de voet te volgen. Daarom gaan we binnenkort van start met een nieuw traject voor onze ploegleiders.”

Marketing- en communicatiemanager Roberta Melis zocht en vond een coach die met één been mee in het bedrijf staat: “Onze coach leek al snel ‘één van ons’. Je merkte dat het voor haar om meer dan enkele trainingssessies ging. Ze liep hier heel aandachtig rond en sprak onze mensen echt aan om bij te sturen waar nodig. Op die manier wordt de training een soort co-creatie. Het materiaal is niet op voorhand uitgeschreven, maar ontstaat in wisselwerking met alle deelnemers. Zelfs op het hoogtepunt van de coronacrisis nam onze coach contact op om te checken hoe alles verliep en of er problemen waren waar ze mee kon helpen.”

“Zelf weet je soms niet waar te beginnen”, vult Burt Nelissen aan. “Dan is het handig dat je opleidingspartner de teugels in handen neemt. HR-partner Itzu Training legde de noden en uitdagingen in ons bedrijf bloot en zorgde voor de juiste coaches. Zij begeleidden ons vervolgens doorheen een stappenplan.”

Het belang van een grondige diagnose

Een totaalaanpak kan je enkel uitrollen als je weet waarom je begint. Daarom start elk trainings- en coachingstraject met een diagnose. Voor Operational Manager CCD Jimmy Schoubs is de uitdaging bijvoorbeeld om met de diversiteit binnen een team om te gaan: “Omdat ik nog in mijn wittebroodsweken zat bij Nelissen, leek een coaching mij de ideale manier om mijn collega’s beter te leren kennen. Hoe denken ze? Hoe gaan ze te werk? Binnen een afdeling krijg je met veel verschillende karakters te maken. Dat is zeker een van de dingen die we aangepakt hebben tijdens de oefeningen.”

Heel wat van onze werkpunten kwamen pas tijdens de training naar boven”, vult Roberta Melis aan. “We waren ons er wel van bewust dat er silo’s bestonden in ons bedrijf. Wat er in productie gebeurde, drong bijvoorbeeld niet door tot onze binnendienst of marketingafdeling. Er schortte iets aan onze functie-overschrijdende communicatie.”

“Ook op het directieniveau gingen we hiermee aan de slag”, weet Burt Nelissen. “Als we de noden van onze managementteams willen inlossen, moeten we ze eerst duidelijk vaststellen. Daarom volgen we met het directieteam aangepaste sessies, gefocust op verschillende manieren van leidinggeven en leiderschap.”

Theorie inprenten dankzij praktijkoefeningen

Roberta Melis volgde een trainings- en coachingstraject voor alle leidinggevenden van Nelissen Steenfabrieken. De duidelijke stapsgewijze aanpak en de op maat gemaakte praktijkoefeningen wisten haar aangenaam te verrassen. “Een leiderschapsopleiding die blijft hangen”, zegt ze enthousiast. “Tijdens de interactieve groepssessies zaten we met vier of meer leidinggevenden van verschillende afdelingen samen. Omdat Nelissen investeert in menselijk kapitaal, zijn heel wat van die mensen doorgegroeid tot hun leidinggevende functie. Dan is het normaal dat je de juiste communicatietechnieken nog niet onder de knie hebt. Tijdens de sessies haalden we allemaal ‘real life’ situaties en ervaringen aan, waarmee we – samen met de coach – aan de slag gingen. Op die manier blijft de theorie van een opleiding in je geheugen gegrift. Dat we nu met z’n allen veel effectiever met elkaar communiceren, is geen toeval. Iedereen heeft zich de technieken echt eigen gemaakt.”

“Soms kweek je de gewoonte om dingen op een bepaalde manier aan te brengen bij anderen”, vertelt Burt Nelissen. “Dan heb je een externe expert nodig, die je laat inzien dat andere technieken effectiever zijn. De coach gaat na welke storingen zich voordoen, analyseert deze en komt samen met ons tot een oplossing. Zo is de manier van feedback geven in het bedrijf bijvoorbeeld – op alle niveaus – drastisch veranderd. Iedereen communiceert transparant en neemt zijn verantwoordelijkheid. En dat zonder te raken aan het warme aspect van ons familiebedrijf. Daarin hebben de coachings- en trainingssessies zeker voor een ommekeer gezorgd.”

Ook Jimmy Schoubs voelde meteen de positieve effecten van de sessies: “Binnen mijn team organiseer ik nu wekelijks een moment waarop we de stand van zaken bespreken en eventuele problemen bij de kraag vatten. Voldoende communiceren is essentieel voor een gesmeerd werkproces. Vroeger kwam je pas bij een brandje uit als het al een aantal maanden aan het smeulen was. Nu spelen we veel korter op de bal en grijpen we meteen in waar nodig. Verrassend genoeg zijn daar geen grote ingrepen voor nodig. Weten hoe je met de mensen op de werkvloer communiceert, dat volstaat.”

Individuele coachings als aanvulling op groepssessies

Groepsoefeningen zijn één zaak. Maar voor bepaalde gevallen is individuele coaching een welkome aanvulling. Roberta apprecieerde de voortdurende bijsturing en begeleiding op maat: “Zelfs het rollenspel was niet standaard. Afhankelijk van hetgeen eerder in de training aan bod kwam, paste onze coach haar oefeningen aan. Aan het einde van elke groepssessie kregen we ‘huiswerk’ mee, waarmee de volgende sessie dan van start ging. Ik vond het heel interessant om op die manier ervaringen te delen met mijn collega’s. Sommige situaties klinken iedereen bekend in de oren, andere leren je iets nieuws bij. Voor de heel persoonlijke of confidentiële kwesties konden we altijd een individuele sessie boeken bij onze coach. Want hoewel de groepssessies altijd heel open verliepen, duiken er altijd situaties op waarin je beter individuele coaching krijgt.”

Meer weten?

Wij maken ons sterk hèt expertisecentrum te zijn voor het ontwikkelen van professionele competenties.
En we kunnen goed luisteren 😉