fbpx

Confederatie Bouw Limburg houdt bedrijven scherp in erg uitdagende sector

“Samen met Itzu Training willen we de innovatie in de bouw aanwakkeren”

Confederatie Bouw is in Limburg de grootste werkgeversorganisatie voor de bouwsector. De vzw verdedigt de belangen van haar leden echter ook op Vlaams, nationaal en zelfs Europees niveau. Daarnaast werkt Confederatie Bouw nog rond twee andere pijlers. Enerzijds faciliteert de organisatie voor haar leden waardevolle ontmoetingen binnen een uitgebreid netwerk. Anderzijds voorziet ze opleidingen voor verschillende doelgroepen in de sector. Chris Slaets (gedelegeerd bestuurder – directeur Confederatie Bouw Limburg) en Michel Vanderstraeten (voorzitter Raad van Bestuur) vertellen ons hoe ze voor die laatste pijler bij Itzu Training terechtkwamen.

opleidingspartner Confederatie Bouw

“Als wij op zoek gaan naar een structurele partner, kijken we vooral naar de toegevoegde waarde die deze ons kan bieden”, zegt Chris Slaets. “Zowel voor onze organisatie als voor onze leden. Met Itzu Training zijn we in zee gegaan met erg professionele mensen die de vinger aan de pols houden bij de bedrijven in onze sector. Om de noden van vandaag in kaart te brengen, maar ook om bouwbedrijven te wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst. Wij willen met Confederatie Bouw Limburg mee de innovatie in de bouw aanwakkeren door bedrijven een spiegel voor te houden én vooruit te laten kijken. Daarin is Itzu Training voor ons de geschikte partner.”

Ook vorming evolueert mee

“Itzu Training sprong er voor ons uit omdat ze een totaalaanpak bieden”, gaat Michel Vanderstraeten verder. “Ze beperken zich niet tot een bepaalde niche, maar kijken naar het brede verhaal. ‘Waar hebben ondernemers nood aan en hoe kunnen we daar als Confederatie Bouw op inspelen?’ In technische en veiligheidsopleidingen hebben we namelijk al een vrij grote expertise opgebouwd. Met Itzu Training vonden we in eerste instantie een partner die ons op het vlak van managementopleidingen een meerwaarde kon bieden.”

“Zo pakte Itzu Training bijvoorbeeld hun rol op om onze HR-managers mee te nemen op een professioneel communicatiepad. Feedback geven is daar een van de belangrijke topics. Positieve feedback geven verloopt voor de meesten vlot, maar het is niet iedereen van nature gegeven om op een constructieve manier negatieve feedback over te brengen aan medewerkers. Met de juiste opleiding geef je je managers technieken mee om daarmee om te gaan. De bouw is nog altijd gekend als een keiharde sector. Maar om je medewerkers – die trouwens steeds moeilijker te vinden zijn – te behouden, moet je een bepaalde aanpak hanteren. Daarom willen we de vorming van leidinggevenden voor een stuk opwaarderen. Ook buiten HR geldt dat trouwens.”

Van elkaar leren in inspirerende en veilige omgeving

“In een dynamische sector als die van de bouw is de ingesteldheid om levenslang te leren onmisbaar”, weet Chris Slaets. “De sector zelf evolueert, maar ook de mensen die er aan de slag zijn. Een klassiek voorbeeld is dat van een arbeider die doorgroeit tot ploegbaas en uiteindelijk zijn eigen bedrijf opstart. Deze mensen zijn erg competent op technisch vlak, maar kunnen zeker bijkomende kennis gebruiken als het om het aansturen van een twintigtal medewerkers gaat. Deze profielen inspireren we bijvoorbeeld in sessies met interessante sprekers. Itzu Training scant hiervoor de markt om vervolgens relevante sprekers naar voor te schuiven.”

“Een andere heel succesvolle formule is deze van het HR-traject dat we samen met Itzu Training organiseren”, vervolgt Chris Slaets. “Heel wat HR-professionals krijgen in de bouw met dezelfde knelpunten en uitdagingen te maken. Naast onze inspiratiesessies en ons vast opleidingsprogramma waarop men kan inschrijven, bieden we groepssessies aan waarin men elkaar inspireert. In deze sessies leren mensen met een gelijkaardige functie elkaar kennen, begrijpen en ook vertrouwen. Ze kunnen er in een veilige omgeving hun struikelblokken voorleggen en bespreken. Het heeft geen nut om telkens opnieuw het warm water uit te vinden. De gesprekken worden dan ook heel positief ervaren door de deelnemers. Wegens groot enthousiasme trokken we deze opleidingsvorm intussen ook door naar onder meer finance en preventie.”

Witte raven moet je zelf kweken

HR is een aspect van bedrijfsmanagement dat nog enorm aan belang gaat winnen”, pikt Michel Vanderstraeten in. “In de bouw komen we van bedrijven waarin één personeelsverantwoordelijke de lonen op tijd betaalde en de contracten netjes klasseerde. Alle andere HR-aangelegenheden zaten bij de baas zelf of bij een aantal leidinggevenden. Nu heb je minstens een fulltime HR-manager nodig, en als het kan nog een tweede collega die zich over het rekruteringsbeleid ontfermt. Onze grotere leden hebben nu al een eigen rekruteringsdienst.”

“De witte raven komen dan ook niet vanzelf binnenvliegen. Zelfs de vogels met ‘een hoek af’ die we graag willen inschuiven in de personeelsbezetting van onze sector worden zeldzamer. Alles bij elkaar studeren er jaarlijks een kleine 100 mensen af die in de bouw aan de slag kunnen. Dan weet je dat je er met nieuwe aanwervingen alleen niet komt. Daarom is het belangrijker dan ooit om je huidige medewerkers bij te houden en bij te scholen met de hulp van een strategische opleidingspartner.”

“Bouwbedrijven transformeerden de afgelopen 20 jaar bovendien van productiebedrijven tot kennis- en dienstenorganisaties”, gaat Michel Vanderstraeten verder. “In tegenstelling tot vroeger, stellen ze vandaag meer bedienden dan arbeiders tewerk. People skills worden dus belangrijker dan technische vaardigheden. Mensen schuiven door tot op een niveau waarvoor ze de geschikte competenties eigenlijk niet bezitten. Samen met Itzu Training helpen we bedrijven om de juiste vaardigheden bij hun medewerkers te ontwikkelen. Daar zetten we bij Confederatie Bouw Limburg zelf trouwens ook hard op in.”

Combinatie van meerwaarde en ‘straight forward’ aanpak

“Eigenlijk zetten we de ITZU-groep overal in waar ze toegevoegde waarde kunnen brengen”, zegt Chris Slaets. “Van werving en selectie tot outplacement. Maar ook Itzu Cleaning schakelen we bijvoorbeeld in. Aannemers focussen zich namelijk op de technieken en installaties van een project, maar de uiteindelijke opkuis van de werf besteden ze uit. Een van de vele diensten die ITZU aanbiedt. Zo proberen we op alle mogelijke vlakken samenwerkingen op te zetten.”

“Zowel praktisch als inhoudelijk verlopen die samenwerkingen heel vlot. Wij hebben twee vaste aanspreekpunten bij ITZU waarbij we terechtkunnen met onze vragen. Vervolgens gaan zij binnen ITZU aan de slag om ervoor te zorgen dat de juiste diensten met die vragen aan de slag gaan. Een eenvoudige aanpak die goed werkt, zonder te veel inspanning langs onze kant. Door elkaar beter te leren kennen, komen er ook bijkomende mogelijkheden bovendrijven waar je in het begin van het partnership misschien niet aan zou denken. We startten met een aantal trainingen en groeiden door naar onze succesvolle HR-trajecten en meer. Optimaliseren kan je altijd, maar eigenlijk zit alles op dit moment al heel goed.”

Ook op zoek naar een strategische opleidingspartner met brede impact op je organisatie?

Contacteer onze experten.