fbpx

Onboarding

Onboarding van nieuwe medewerkers

Zenuwen, klamme handen, slecht geslapen… Dat is de 1e schooldag voor heel wat kleine en grotere Belgen. Voor velen zelfs het begin van een heel nieuw avontuur in een volledig nieuwe omgeving. Maar ook wanneer we in ons professioneel leven van werkgever veranderen (of van functie of afdeling), voelt het een beetje hetzelfde aan. We denken op die momenten vaak terug aan die spannende 1e schooldag in september.

Wanneer we als werknemer in een nieuwe omgeving terecht komen is dat voor velen een spannend moment dat gepaard gaat met stress. Als mens zijn we van nature altijd een beetje ‘bang’ voor het nieuwe. Iets waar we niet vertrouwd mee zijn, dat schrikt een beetje af. Een natuurlijke reflex. 

Om een nieuwe werknemer zo veel mogelijk op het gemak te stellen is een goed afgelijnd proces van onboarding heel belangrijk. De eerste dag van een werknemer zet meteen de toon voor de rest van de tewerkstelling. Ja, een eerste indruk is belangrijk. 
 
Vindt er een slechte onboarding plaats dan is de kans groot dat de nieuwe werknemer verweesd en gefrustreerd achter blijft, alle andere investeringen ten spijt.
 
Onboarding verwijst naar het proces waardoor nieuwe medewerkers de nodige kennis, vaardigheden en gedrag verwerven om insiders te worden binnen de organisatie. Een proces dient in kaart gebracht te worden om naar behoren te kunnen functioneren.
 
Hoe je zoiets concreet aanpakt? Wij voorzien je graag van enkele tips.
 

Tip 1: Een warm onthaal

Zorg ervoor dat je nieuwe werknemer zich meteen welkom voelt. Doe even de ronde en laat iedereen zich voorstellen. Maak eventueel werk van koffiekoeken en/of taart en voorzie een gezamenlijk momentje in de koffieruimte. Zorg ervoor dat de werknemer ’s middags gezelschap heeft tijdens de lunch.

Tip 2: Test alle voorzieningen zorgvuldig

Waarschijnlijk heeft je werknemer een aantal informatorische voorzieningen nodig. Een nieuw e-mailadres, logingegevens, connectie met de server… Test alle voorzieningen op voorhand goed en zorg dat alles vanaf dag 1 vlekkeloos functioneert. Dat zal een heleboel frustraties alvast inperken.

Tip 3: Geen informatie-overload

Probeer niet op dag 1 alle informatie over het bedrijf en over de functie over te brengen. Zo’n dag is vaak al druk genoeg en je nieuwe werknemer kan op dat moment niet alle informatie opslaan. Verspreid de kennismomenten over de volledige eerste week. Neem er vooral je tijd voor.

Itzu Training opleidingspartner

Werk een opleidingsplan op maat uit, gebaseerd op de nodige competenties en met bepaalde tools en workshops voor een blijvende impact.

Tip 4: Duid een peter en/of meter aan

Je nieuwe werknemer zal nood hebben aan een vast aanspreekpunt, iemand die al meerdere jaren binnen de onderneming actief is. Hij of zij kan de nieuweling wegwijs maken in al het praktische reilen en zeilen binnen je onderneming. Eén vast aanspreekpunt zorgt voor rust en duidelijkheid.

Opleidingssubsidies

Als je deze tips volgt draag je alvast een serieus steentje bij aan een duurzame arbeidsrelatie. Maar eigenlijk begint onboarding al vanaf de vacaturetekst voor de openstaande functie: stel de functie of je onderneming niet rooskleuriger voor dan ze eigenlijk is. Vertel de waarheid en creëer de juiste verwachtingen. Herhaal dit tijdens de sollicitatiegesprekken en tijdens elke verdere kennismaking. Zo neem je alvast heel wat potentiële frustratie weg. Want eens de inloopperiode voorbij, zal je nieuwe werknemer ontgoocheld worden als hij/zij ontdekt dat de waarheid wel even anders ligt…

 

DEEL DIT ARTIKEL

Hulp nodig met je onboarding, onthaalbeleid of volledig employee experience proces ?