Social learning: leren van je collega's ... met een groen ei
Interne kennisoverdracht tilt niveau van jouw team omhoog
Om tot impactvolle leertrajecten en kennisoverdracht te komen, past Itzu Training de variabele transfermethode toe. Een mix van formele, informele, klassikale, online en social learning geeft het beste resultaat. In deze blog leggen we uit hoe social learning (leren van je collega’s) werkt, wat de voordelen zijn en hoe je de kennis laat ‘inzinken’ op lange termijn. En dat aan de hand van… een groen ei.
Bijleren doe je elke dag. Het zou zonde zijn om al die kennis vervolgens enkel voor jezelf te houden: want door intern jouw kennis over te dragen, til je het niveau van jouw team omhoog.
Op zoek naar inspiratie?
Bij Itzu Training voegden we bijvoorbeeld een vaste rubriek toe aan onze maandelijkse teammeeting, genaamd ‘Het ei van …’.
Steile leercurve met leuke twist
Nee, onze medewerkers zitten niet elke maand met een spreekwoordelijk ei in de broek. Het idee voor de rubriek ontpopte zich bij Karo van de HR-afdeling. Een beetje op snelheid gepakt, krabbelde ze de dag voor onze teammeeting enkele briefjes met gesprekstopics bij elkaar. Op zoek naar een mooi doosje, stootte ze in de kast van haar dochter op een groen ei dat ooit boordevol chocolade paaseitjes zat. Toen Karo met haar opmerkelijk ei op onze teammeeting verscheen, was ‘Het ei van …’ geboren.

Het principe is simpel:
- Elke maand is er een spreker van dienst. Hij/zij deelt zijn kennis met het team.
- Op het eind van elke meeting trekt een volgende collega één van de onderwerpen uit het ei
- Bovendien steekt de spreker na zijn betoog een nieuw topic in het ei. Op deze manier vult het ei zich met allerlei training- en coachinggerelateerde onderwerpen vanuit verschillende invalshoeken.
Wederzijds begrip dankzij social learning
Op deze manier maken de medewerkers een steile leercurve door. Door wat ze opvangen van collega’s, maar ook door zelf te spreken. Want als ze een topic trekken dat buiten hun persoonlijke expertise valt, komt er heel wat research aan te pas. Regelmatig schakelen ze hiervoor een ‘hulplijn’ in en gaan ze te rade bij een collega. Het ei zorgt er zo voor dat we meer inzicht in en respect voor elkaars werk krijgen. Een bijkomend argument om met social learning aan de slag te gaan dus.
Social learnings die blijven hangen
Kennisdelen heeft natuurlijk enkel nut als de gedeelde wijsheden ook blijven hangen bij alle teamleden. Of alleszins ergens in de organisatie, zodat medewerkers er makkelijk naar terug kunnen grijpen. Dat laatste verzekeren we door elke teammeeting ter beschikking te stellen op ons online leerplatform ITZU Workspace. Op dat platform kunnen we zelfs opnieuw met elkaar in gesprek gaan (en nog wat complimentjes of anekdotes over de social learning sessie delen).
Terwijl we alle kennis voor de volledigheid digitaal opslaan, slagen we er goed in om ze tijdens de meetings te laten inzinken bij de deelnemers. Daar draagt de (soms verregaande) creativiteit van de sessies aan bij. Kennisoverdracht die op een leuke, interactieve en soms ludieke manier gebeurt, zindert gegarandeerd na. Zo praat ons hele team nog vaak over de leersessie rond succesvolle teamactiviteiten van collega Toon. We hebben toen goed gelachen, leerden elkaar nog beter kennen én we leerden bij. Van een succesformule gesproken …
Ongetwijfeld denk je meteen aan je collega’s die zich doorgaans niet geroepen voelen om voor een groep te spreken. Moeten zij een geforceerde ‘show’ opvoeren om alles door te laten dringen bij de anderen? Nee hoor. Het is de bedoeling dat je een veilige omgeving creëert waarin collega’s elkaar respecteren. Bij social learning kan iedereen zichzelf zijn. Je vullt jouw ‘15 minutes of fame’ zoals je zelf wil: je legt je verhaal al zittend uit, je neemt op voorhand een filmpje op, je organiseert een quiz, … Een leersessie leiden hoort voor iedereen een eitje te zijn.

Hebben we jou geïnspireerd om de aanpak tot (sociaal) leren ook een boost te geven?
Of wil je ook een makkelijk en laagdrempelig leerplatform op maat van jouw organisatie?
Schakel onze experten in en ga aan de slag met impactvolle kennisoverdracht