fbpx

Bedrijfsopleidingen in tijden van crisis: geldverkwisting of investering?

Vlak na de uitbraak van de coronacrisis stak elke directie de koppen bij elkaar. De (logische) eerste reactie bij bedrijven? Die luidde ‘besparen, besparen, besparen’. Alle uitgaven die niet noodzakelijk waren om de motor draaiende te houden, werden stante pede uit de budgetten geschrapt. Veel bedrijven klasseerden bedrijfsopleidingen, training en coaching als ‘niet essentieel in tijden van crisis’. Een terechte reflex? 

Integendeel, zo lezen onze experts in rapporten van gerenommeerde adviesbureaus als McKinsey, Gallup, ATD en zelfs de Europese Unie. Zij drukken ons op het hart dat ondernemingen net nu in bedrijfsopleidingen moeten investeren om op lange termijn het hoofd boven water te houden. Grosso modo tonen drie maatschappelijke trends aan waarom opleidingen belangrijk zijn tijdens deze crisis.

1. Technologische inhaalrace voor vijftigers

Ten eerste zijn technologische vaardigheden nodig om de toenemende digitalisering de baas te blijven. Het grootste deel van de huidige werknemers is echter geen ‘digital native’. Momenteel ligt de officiële pensioenleeftijd op 65 jaar. Tegen 2030 stijgt deze naar 67 jaar. Mensen die nu 50 zijn, blijven met andere woorden waarschijnlijk tot hun 67ste aan de slag.

Om dit deel van de beroepsbevolking vlot mee te krijgen, is opleiding broodnodig. Bedrijven komen in de problemen als de vijftigers van vandaag niet leren omgaan met een vergevorderde digitalisering en steeds breder inzetbare artificiële intelligentie. Itzu Training ontwikkelde verschillende tools om daar een succesverhaal van te maken in jouw bedrijf.

2. De uitdaging genaamd ‘onzekerheid’

Als er iets is wat de coronacrisis aangetoond heeft, is het dat verandering snel kan gaan. Heel snel. De ene dag trekken we allemaal gedwee naar kantoor, de volgende dag wordt telewerk de norm en behoren tools zoals Zoom, WebEx of Microsoft Teams tot onze dagelijkse routine.

Wat voordien onwezenlijk lijkt, werd letterlijk van het ene moment op het andere realiteit. Niet meesurfen op die golf van verandering behoorde niet tot de opties. Zowel op technologisch vlak als op menselijk en emotioneel vlak volgde de ene uitdaging na de andere. We worden geconfronteerd met een uitdagende onzekerheid. Meer dan ooit hebben organisaties er dus baat bij om de veerkracht en emotionele intelligentie van hun werknemers te versterken. Organisaties die hierin investeren zijn gewapend voor de toekomst.

3. Durven experimenteren tijdens een crisis

Ondernemingen die het sterkst uit de crisis komen, zijn ondernemingen wiens werknemers snel schakelen en verborgen opportuniteiten zien én realiseren. Dit veronderstelt een zekere ingesteldheid van je medewerkers: ze moeten durven experimenteren.

Krijg je als medewerker geen vrijheid als er geen crisis is? Dan sla je ook niet uit eigen beweging aan het experimenteren als ze wél opduikt. En dat terwijl je als organisatie dan juist buitengewone creativiteit van je medewerkers kan gebruiken. Communicatie en samenwerking worden dus nóg belangrijker dan voor de coronacrisis.

Itzu Training opleidingspartner

Op zoek naar effectieve bedrijfsopleidingen? Onze trainers en coaches zorgen voor een blijvende impact.

Opleidingsinspanningen maximaal laten renderen?

ITZU Training is jouw  opleidingspartner voor talentontwikkeling binnen je organisatie.
Van strategisch opleidingsadvies, impactvolle trainingen tot subsidieadvies.